Αρχείο
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Νέα μείωση από την 1η Ιουλίου των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (2,9% για τις εργοδοτικές εισφορές και 1% για τις εισφορές των εργαζομένων) προβλέπει το πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας στην οποία κατέληξαν χθες τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας ύστερα από πολύωρη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ημερησίας», η συμφωνία που ήδη τέθηκε για περαιτέρω επεξεργασία στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, προωθείται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, η οποία επιδιώκει να μειώσει ταχύτερα το (υψηλό) μη μισθολογικό κόστος εργασίας.

Οι απώλειες, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζονται στα 450 – 500 εκατομμύρια  ευρώ, που θα προστεθούν στην ήδη τεράστια μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων.  Έτσι όλα δείχνουν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έρθουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 10% σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Οι μειώσεις θα αφορούν, με βάση το τελικό σχέδιο, κυρίως εισφορές του ΟΑΕΔ έναντι παροχών που είτε δίνονται από άλλες πηγές, όπως το διπλό οικογενειακό επίδομα είτε έχουν χάσει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα (ενίσχυση σε εφέδρους) και συγκεκριμένα:

Ελάφρυνση του κόστους ασφάλισης για τον εργοδότη κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες (κατάργηση εισφοράς 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών του ΟΑΕΔ, 1% υπέρ του κλάδου στράτευσης του ΟΑΕΔ και 0,90% που παρακρατείται υπέρ της κατάρτισης).

Κατάργηση της εισφοράς 1% του εργαζόμενου υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ.

Ομαδικές απολύσεις

Ένα «συμβιβασμό» αλλά και ένα πρώτο βήμα πριν την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα εξετάζουν κυβέρνηση και τρόικα, έτσι ώστε να περιοριστούν οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί αλλά και οι απώλειες εν όψει της προεκλογικής περιόδου. Η προσωρινή «λύση» η οποία εξετάζεται και η οποία δε στέκει νομικά,  είναι να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων στον εκάστοτε προεδρεύοντα του ΑΣΕ (στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας). Η έγκριση ή μη των απολύσεων, όπως υποστήριξαν τα στελέχη του υπουργείου, μπορεί να μην ισχύει ως διαδικασία σε άλλες χώρες, ωστόσο, καθίσταται περιττή μετά την αναβάθμιση του ΑΣΕ και την πρόβλεψη αντικειμενικών κριτηρίων.

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
Εορτολόγιο

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Στατιστικά
  • 33360Συνολικοί επισκέπτες:
  • 5Επισκέπτες σήμερα:
  • 15Επισκέπτες χτες:
  • 94Προηγούμενη εβδομάδα:
  • 231Επισκέπτες ανά μήνα:
  • 1Επισκέπτες τώρα:
Θερμοκρασία
Weather in Ptolemaida
20°
Saturday 16° 
Sunday 21° 
Monday 18°  10°
Tuesday 18° 
tiempo.com  +info