Αρχείο
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

 

Σε κόντρα μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή της ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της αυτοδίκαιης αργίας στο δημόσιο.
 


Η ερώτηση του κ. Κουράκη, αφορούσε το γεγονός ότι τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία ο αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με συνέπεια να υφίσταται τη γενική κατακραυγή και ηθική βλάβη, αφού θα καθυστερήσει η εκδίκαση της υπόθεσής του από τη δικαιοσύνη για να υποστηρίξει την αθωότητά του.

Ο κ. Μανιτάκης, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Κουράκη, υπερασπίστηκε την τροποποίηση του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας, με την προσθήκη του πλημμελήματος της απιστίας περί την υπηρεσία. Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας ισχύει από το 1951, στο πλαίσιο του υπαλληλικού κώδικα, όχι μόνο για κακουργήματα αλλά και για πλημμελήματα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι αυτό που έγινε είναι να προστεθεί το πλημμέλημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Ο κ. Μανιτάκης είπε επίσης ότι οφείλουν όλοι να τιμούν τους θεσμούς που υπηρετούν, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης που η διαφύλαξη του συμφέροντος της υπηρεσίας πρέπει να είναι το βασικό μέλημα όσων ασκούν διοίκηση και αναρωτήθηκε: 

«Γινόμαστε και δέκτες δόλιων κατηγοριών και πιστεύω ότι πιθανά αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν όμως η δικαιοσύνη παραπέμπει αμετάκλητα σε δικαστήριο ένα πρόσωπο πώς μπορεί να έχει το κύρος να ασκεί τα καθήκοντά του; Δεν θα πρέπει να απόσχει προσωρινά από τα καθήκοντά του; Δεν πρέπει και ο ίδιος να θέλει να διαφυλάξει τον θεσμό; Αυτή είναι η λογική της αυτοδίκαιης αργίας». 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπογράμμισε, επίσης, ότι η έννοια της αυτοδίκαιης αργίας είναι προσωρινή αποχή από τα καθήκοντα, προκειμένου εκείνος κατά του οποίου έχουν διατυπωθεί καταγγελίες και έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη να μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να αποδείξει την αθωότητά του.

Ο κ. Κουράκης, είπε ότι «ο σκοπός εφαρμογής των διατάξεων για την αυτοδίκαιη αργία που τροποποιήθηκαν περιλαμβάνοντας και πλημμελήματα είναι προκειμένου να απομακρυνθούν πάση θυσία δημόσιοι υπάλληλοι κατ’ επιταγή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας» και ότι «το μέτρο συνιστά πογκρόμ για να εξυπηρετηθεί ένας μνημονιακός στόχος». Η διαπίστωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μανιτάκη, ο οποίος απάντησε στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είμαστε εδώ πιστεύω για να υπερασπιζόμαστε γνωστούς μας. Εγώ είμαι εδώ ως πολιτικός προϊστάμενος της διοίκησης».

Ο κ. Κουράκης, σχολίασε, επίσης, ότι η αυτοδίκαιη αργία θα είχε πιθανώς αποτέλεσμα αν συνοδευόταν από ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων, πράγμα που δεν συμβαίνει. Απαντώντας ο κ. Μανιτάκης παραδέχθηκε ότι «η αργία όπως προβλέπεται και εφαρμόζεται αν δεν συνδυάζεται με ταχεία εκδίκαση οδηγεί σε ομηρία». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό αφορά την καθυστέρηση της δικαιοσύνης και την ευκολία ενδεχομένως με την οποία κάποιοι εισαγγελείς παραπέμπουν. Γιατί όμως με κατηγορείτε ότι υπάρχει σκοπιμότητα εκ μέρους μου;». Ο κ. Μανιτάκης είπε ακόμη ότι ο φυσικός δικαστής των δημοσίων υπαλλήλων είναι τα πειθαρχικά συμβούλια τα οποία δεν λειτουργούσαν. «Μπορεί και τώρα λειτουργός να ζητήσει να συγκληθεί άμεσα το πειθαρχικό συμβούλιο για να αποδείξει την αθωότητά του. Ο υπαλληλικός κώδικας, πενήντα χρόνια τώρα, λέει ότι η ποινική δίκη δεν αναστέλλει την πειθαρχική διαδικασία, αλλά αυτό που γινόταν ως τώρα είναι να μην συνεδριάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια περιμένοντας την απόφαση της δικαιοσύνης». 


Επέμεινε στο σημείο αυτό ότι ένας υπάλληλος μπορεί να είναι ένοχος ποινικά αλλά πειθαρχικά αθώος και ως εκ τούτου πρέπει οι ίδιοι οι υπάλληλοι να ζητούν να λειτουργήσουν τα πειθαρχικά συμβούλια που είναι ο φυσικός τους δικαστής και με την απόφασή τους είτε να αναστείλουν σύντομα την αργία ή να αθωώσουν, που σημαίνει επιστροφή στα καθήκοντα.

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
Εορτολόγιο

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Στατιστικά
  • 30264Συνολικοί επισκέπτες:
  • 0Επισκέπτες σήμερα:
  • 2Επισκέπτες χτες:
  • 20Προηγούμενη εβδομάδα:
  • 30Επισκέπτες ανά μήνα:
  • 0Επισκέπτες τώρα:
Θερμοκρασία
Weather in Ptolemaida
20°
Saturday 16° 
Sunday 21° 
Monday 18°  10°
Tuesday 18° 
tiempo.com  +info