Αρχείο
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το υπουργείο Παιδείας σκέπτεται να καταργήσει οργανικές θέσεις καθηγητών.

Ανακατανομές αναμένονται στα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, έχει εκπαιδευτικούς πολύ περισσότερους από εκείνον που απαιτούνται από το μαθητικό δυναμικό που έχουν στη διάθεσή τους.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει προς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης ότι από ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στα καταχωρημένα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένο αριθμό οργανικών θέσεων δυσανάλογο προς το μαθητικό δυναμικό τους.

Έτσι ζητείται να αιτιολογηθούν αυτά τα στοιχεία και να σταλούν οι σχετικές απαντήσεις τις επόμενες δυο ημέρες, για να μπορέσει να γίνει ορθή κατανομή τους εκπαιδευτικού δυναμικού εν όψει της επόμενης σχολικής χρονιάς και να μην προκύψουν ξανά φαινόμενα κενών θέσεων σε περιοχές της χώρας και υπερκάλυψης θέσεων σε άλλες.

Σε σχέση με το θέμα της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, στελέχη του υπουργείου Παιδείας έλεγαν στο «Βήμα» ότι αυτό θα γίνει (πιθανότατα μόνο για μία ώρα) μόνο εάν τα υπόλοιπα μέτρα που θα ληφθούν δεν είναι αποτελεσματικά ώστε να βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών για τη σωστή λειτουργία των σχολείων.

Αντιδράσεις

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία της Ελλάδος (ΔΟΕ) αναφέρεται σχετικά σε «απαράδεκτο, αντιπαιδαγωγικό και εντελώς λογιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας το χώρο της εκπαίδευσης και ζητά την άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου, η οποία οδηγεί σε βίαιη συρρίκνωση των οργανικών θέσεων».

Για «μπαλτά της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής κυβέρνησης» στη δημόσια εκπαίδευση κάνει λόγο η Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΚΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται ότι ζητείται «εντός 2 ημερών να καταγραφούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών “ενόψει της έκδοσης απόφασης σχολικών μεταβολών” τις οποίες μάλιστα προκαταβολικά θεωρεί “δυσανάλογες με το μαθητικό δυναμικό”».

 

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για μεθόδευση «από τους ίδιους που νωρίτερα είχαν προχωρήσει στη διαλυτική και πρωτοφανή υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, καταργήσεις  και συγχωνεύσεις σχολείων, μηδενικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, απολύσεις 10.000 αναπληρωτών από την επόμενη χρονιά, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, υποχρεωτικές μετακινήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών».

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προ  των πυλών μετατάξεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία

Για να καλυφθούν τα κενά

Αθήνα
Σε ανακατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού θα  προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, καθώς διαπιστώθηκε μέσω ηλεκτρονικής  καταγραφής ότι σε άλλα σχολεία υπηρετούν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, ενώ την ίδια  στιγμή σε κάποια άλλα διαπιστώνονται σημαντικά κενά.
Με έγγραφο που εστάλη από την αρμόδια διεύθυνση του  υπουργείου Παιδείας προς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης ζητείται να  καταθέσουν άμεσα τις απόψεις τους για τις περιπτώσεις σχολείων που εμφανίζουν  υπεράριθμους εκπαιδευτικούς.
Όπως ανέφεραν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Παιδείας  στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή η κινητικότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς μέσα από την καταγραφή στοιχείων για τον αριθμό καθηγητών και μαθητών θα  προκύψει πού υπάρχουν υπαραριθμίες εκπαιδευτικού προσωπικού και πού  παρατηρούνται ανάγκες για πρόσθετο προσωπικό.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο έχει ήδη μελετήσει σχέδιο  που περιλαμβάνει μετατάξεις και μεταθέσεις και μόνο αν χρειαστεί αύξηση του  ωραρίου 1 ή 2 ώρες.
Ωστόσο, η Διδασκαλική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της  κατήγγειλε την κίνηση αυτή, κάνοντας λόγο για επιχείρηση «συρρίκνωσης των θέσεων  εκπαιδευτικών στα σχολεία, που είναι βέβαιο ότι δημιουργείται στη βάση της  υλοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών».
Newsroom ΔΟΛ
 
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
Εορτολόγιο

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Στατιστικά
  • 37827Συνολικοί επισκέπτες:
  • 6Επισκέπτες σήμερα:
  • 3Επισκέπτες χτες:
  • 34Προηγούμενη εβδομάδα:
  • 15Επισκέπτες ανά μήνα:
  • 0Επισκέπτες τώρα:
Θερμοκρασία
Weather in Ptolemaida
20°
Saturday 16° 
Sunday 21° 
Monday 18°  10°
Tuesday 18° 
tiempo.com  +info